tirsdag den 17. februar 2015

Morgenmadsgrød der mætter // Byg- og havregrød med blåbær

julie makes - morgenmadsgrød der mætter // Byg- og havregrød med blåbær

Ud over chokolade, har jeg et svagt punkt. Morgenmad. Jeg kunne nok spise morgenmads retter til alle døgnets måltider hvis jeg fik lov. Nu er jeg ikke den eneste der har noget og skulle have sagt i forhold til hvad der er på menuen, så morgenmad forbliver morgenmad.
Om morgenen er altid der jeg er mest sulten, hvorfor det også logisk nok er et måltid jeg går meget op i. Der er ganske vist morgenmad på min arbejde hver dag, en del af kantine ordningen, men det er bare ikke morgenmad der siger mig noget.

Morgenmad skal gøre at man føler sig frisk og mæt, klar til at begynde en ny dag med fuld energi.
Denne grød er blevet en vinder hjemme hos os. Det er blevet en grød der bliver spist flere gange ugentligt, simpelthen fordi den holder en mæt indtil frokost.

julie makes - morgenmadsgrød der mætter // Byg- og havregrød med blåbær

Til en portion skal du bruge
2 spiseskeer grovvalsede havregryn
2 spiseskeer grovvalsede byggryn
vand så det dækker
et nip salt
1 lille teske honning
3 spiseskeer fløde
1 spiseske blåbær eller solbær syltetøj
eventuelt en håndfuld friske bær og lidt hakkede nødder

Aftenen før
Havregryn og byggryn kommes i en gryde i passende størrelse, til det antal portioner du laver. Vand hældes over så det dækker og lidt til, og der kommes et nip salt i gryden.
Grøden koges op under omrøring. Når det er kogt op til en grød, lægges låg på gryden og den stilles til side på komfuret natten over.

Om morgenen
Der tilsættes honning og fløde og grøden varmes op i gryden igen. Før servering kommes der syltetøj i grøden og blandes i.
Grøden serveres med en håndfuld friske bær og eventuelt lidt hakkede nødder

Velbekomme! 
xo. julie


julie makes - morgenmadsgrød der mætter // Byg- og havregrød med blåbær

søndag den 15. februar 2015

fastelavn er mit navn // gammeldags fastelavnsboller

julie makes - fastelavn er mit navn // gammeldags fastelavnsboller

Noget nær det bedste på denne årstid er overflod af fastelavnsboller. Men jeg er lidt kræsen med hvordan jeg vil have dem. Jeg er nemlig ikke vild med wienerbrødsdej som mange købe fastelavnsboller er med, og jeg har også lidt svært ved flødeskum og creme.

De her fastelavnsboller er dog både med remonce og vaniljecreme og dejen er en sød bolledej, det er en super kombination hvis man som mig, ikke skal have for meget sødt snask.

Den største hurdle jeg dog har med gammeldags fastelavnsboller er, at det lidt af en kunst at lukke bollerne tæt, så al indholdet ikke flyder ud på bagepladen når de bages. Hmmmrrff!

julie makes - fastelavn er mit navn // gammeldags fastelavnsboller

Opskriften jeg har brugt rækker til 18-20 boller, fundet her, skrevet som jeg har lavet den herunder.

Dej
50 gram gær
1 1/2 dl letmælk
150 gram smør
4 spiseskeer rørsukker
1 teske stødt kardemomme
2 æg størrelse M/L
en knivspids salt
500 gram mel, og lidt til æltning
Æg eller mælk til pensling, vælg det du bedst kan lide


Vaniljecreme
4 æggeblommer - jeg brugte de pasteuriserede, for det syntes jeg var nemmest.
30 gram rørsukker
6 teskeer hvedemel
4 deciliter letmælk
2 teskeer vaniljesukker

Remonce
150 gram rørsukker
150 gram marcipan
120 gram stuetempereret smør

Pynt
Eventuelt flormelis og vand til glasur, strøet med frysetørrede jordbær og en skive frisk jordbær på toppen. Men du kan bruge lige den pynt du bedst kan lide og syntes hører sig til på fastelavnsboller.

Dejen laves sådan
I en skål smuldres gær, mens smør smeltes i en gryde sammen med mælk over svag varme. Rørsukker, kardemomme, salt og æggene blandes i og det hele røres godt sammen. Melet sies i lidt af gangen indtil dejen er smidig og ikke for klistrende. Det kan være du ikke skal bruge alt melet, men det kan også være du skal bruge lidt ekstra. Men det er vigtigt ikke at tilsætte for meget så dejen bliver tør. Så bliver det svært at få dejen til at samle sig rundt om cremen og remoncen.

Dejen stilles til side overdækket og hæver i omkring 45 minutter. Den skal være omtrent dobbelt størrelse.

så, vaniljecremen
Alle ingredienserne kommes i en gryde og varmes op ved svag varme mens der røres med piskeris hele tiden. Specielt når cremen begynder at tykne er det vigtigt at røre godt, da det er der den største mulighed er, for at det kan brænde på.
Når det har en tilpas tykkelse, tages det af varmen og sættes til side. Når cremen køler vil den automatisk blive mere stiv og tyk.

til sidst remoncen
Rørsukker, marcipan og smør røres til en ensartet masse. Jeg syntes det er nemmest på en røremaskine.

og så samling på tropperne, eller noget
Tænd nu ovnen på 200 grader.
Når dejen har hævet, rulles den ud af et par omgange, til kvadrater, og der kommes en lille spiseske af både cremen og remoncen på hver, hvorefter at dejen lukkes omkring. Det er her det er vigtigt at være meget omhyggelig med at sørge for at det bliver lukket godt. Det er sååå ærgerligt og surt hvis alt det søde flyder ud på bagepladen i stedet for at holde sig inde i bollen.
Pensl bollerne inden de sættes i ovnen og bages i omtrent et kvarter. Det afhænger som sædvanligt efter hvordan din ovn varmer. Men når de er gyldne, tages de ud.

Når bollerne har kølet af på en rist, pyntes de, og er klar til at blive spist. Velbekomme!

xo. julie


julie makes - fastelavn er mit navn // gammeldags fastelavnsboller

lørdag den 14. februar 2015

i cookie you // happy valentines day

julie makes - i cookie you // happy valentines day card

Bare lige for at stikke hovedet inden om med en lille hilsen. You are my cookie blev årets valentinshilsen/valentinskort til min kære. Han fik den lidt for tidligt, men man skal jo huske at minde dem man elsker om det, uanset om det er valentines day eller hvilken som helst anden dag.

Jeg håber I har haft en fantastisk valentines day og at I er blevet forkælet af jeres kære.

For opskrift på cookies, se her.

xo. julie

torsdag den 12. februar 2015

morgenmad på valentines day // kærlighedsvafler

julie makes - morgenmad på valentines day // kærlighedsvafler


Hvad med at servere vafler til din udkårne på valentines day? Eller på hvilken som helst anden dag, en du har kær, skal forkæles. Eller måske du selv har brug for at blive forkælet lidt.

På mig hjælper vafler. Altså når jeg har brug for forkælelse. Den er sikker hver gang.

julie makes - morgenmad på valentines day // kærlighedsvafler

Jeg tog udgangspunkt i denne her opskrift og serverede dem med små klatter af flødeskum og jordbær.

Her kommer opskriften som jeg lavede den.

150 gram hvedemel
1 teske natron
20 gram rørsukker
2 teskeer vaniljesukker
30 gram smør, smeltet
2 1/2 deciliter letmælk
1 æg størrelse M/L


De våde ingredienser, smeltet smør, mælk og æg røres sammen i en skål. De tørre ingredienser, mel, natron, rørsukker og vaniljesukker blandes i lidt af gangen og der røres indtil der ikke er flere klumper.

Vaffeljernet varmest og og der kommes lidt smør på.
Som regel bruger jeg en sovseske til at øse dejen fra skålen over på jernet. Der skal 1 1/2-2 skeer på og de bages indtil de er gyldne.

julie makes - morgenmad på valentines day // kærlighedsvaflerJeg er sikker på, hvem end du vil forkæle med vafler til morgenmad, vil få en helt fantastisk dag. Min lillebror kalder den slags for "gude-morgenmad".

Hvad plejer du at lave til morgenmad til en du skal forkæle? For mit vedkommende er morgenmad på sengen heller ikke at kimse ad.

xo. julie

onsdag den 11. februar 2015

varm kakao og botanisk have // vinter date

En lille ting jeg havde besluttet mig for i forbindelse med at jeg tænkte på, hvad jeg gerne ville have ud af 2015, var at opleve mere. Skabe flere gode minder, både for mig selv og sammen med min kæreste,

Jeg tror på vi som mennesker bliver gladere når vi tager ud og oplever noget, gør noget for os selv og hinanden, som fodrer vores sjæle med glæde, kreativitet og sommerfugle i maven.

Derfor er dette et tip om et sted du kan tage på "date" med din veninde, din kæreste, din søster eller bare med dig selv.




Botanisk have er stedet hvis går og drømmer om sommer i vinterhalvåret. Specielt på en solskinsdag, som da jeg var der, får besøget en til at føle at man er på ferie i syden.

Når du så har fået nok af varmen, mens du går der i vintertøjet, går tilbage ud i virkeligheden og kulden udenfor, så er det på plads at afslutte dagen med en kop varm kakao for lige at den ny erhvervede varme indenbords.

Du kan prøve denne opskrift på ægte varm chokolade, lave den du bedst selv kan lide, eller købe den. Dit valg. Men du har fortjent varm kakao på en kold vinterdag.





Nu hvor kærligheds højtiden over dem alle er over os, hvorfor så ikke drysse lidt kærlighed ud over den varme kakao?

DIY: Klip et lille hjerte i et stykke papir og drys kakaopulver over, og du får et fint hjerte på toppen af din varme kakao.

Har du nogen planer for Valentines Day eller syntes du det er opreklameret?

Jeg har aldrig rigtig dyrket det, men et lille kort er det blevet til de fleste år, og så syntes jeg heller ikke der er noget i vejen for at forkæle dem man har kær lidt ekstra. Om så det er kæresten, veninden eller en anden som har brug for lidt, bare-fordi-omsorg.

xo. julie