søndag den 13. april 2014

påsketraditioner: sødt græsk brød // easter traditions: sweet greek bread

Fornyligt hjemme hos Tina - The Traveling Mama, fik jeg kendskab til to græske påske tradtioner. Tinas mor Susan, som er græsk men bor i USA, var på besøg, og lærte mig (blandt andre) at bage græsk påske brød.Jeg har fået lov til at dele opskriften med jer. Og jeg syntes bestemt at I skulle unde jer selv, at prøve at bage dette brød i påskeferien, for det smager så dejligt, sødt og lidt syndigt.

Opskriften er på 3 store brød, men den kan sagtens halveres, og man så bare bager 2 mindre brød.

The Traveling Mama's Greek Bread:

20g gær
125 ml lun vand
250 g saltet smør (gerne stuetempereret)
300 g sukker + 1 spiseske
5 store æg
500 ml lun mælk
lidt under 2 kg mel
Sesamfrø til pynt

1. Rør gæren og 1 spiseske sukker ud i det lune vand. Sæt det til side og lad det hvile i 10 minutter. Vandet skal være håndvarmt, som man siger. Hvis alt er gået rigtigt til, skulle den lille blanding gerne begynde at boble lige så stille.
2. Pisk det resterende sukker sammen med smørret, indtil det er godt luftigt. Og tilsæt så 4 af æggene, et af gangen mens der piskes godt imellem hvert æg.
3. Tilsæt 2 dl mel til smørblandingen mens der røres.
4. Tilsæt så gærblandingen til dejen.
5. Tilsæt skiftevis den lune mælk  og den resterende mel indtil dejen når til punktet hvor det kun lige, ikke længere er klistret.
6. Ælt dejen godt.
7. Læg dejen i en fedtet skål - enten fedtet med smør, fedtspray eller eventuelt blot med et drys mel henover bunden/siderne. Og lad så dejen hæve i 1 time eller til den har dobbelt størrelse.
8. Ælt dejen igen, i 1 minuts tid, og del så dejen i 12 boller (6 - hvis du har valgt at halvere opskriften og derved kun laver 2 brød)
9. Drys lidt mel på bordet og start med at rulle 3 af bollerne ud til lange "pølser". Flet de 3, som hvis du flettede en fletning i dit hår. Læg brødet på en bageplade med bagepapir. Enderne kan lige så stille bøjes ind under brødet, så fletningen ikke går op og brødet hæver flot.
Rul ligeledes de resterende boller til pølser, og flet. Dæk så alle brødene til med et viskestykke og lad dem hæve. Lad dem gerne hæve en times tid igen.
10. Forvarm ovnen til 175 grader.
11. Det sidste æg piskes stille og der tilsættes 1 spiseske vand, hvorefter blandingen pensles på brødene og der spredes sesamfrø ud over, hvis man ønsker det.
11. Hver brød skal bages i 30 minutter eller indtil de er gyldne og gennembagte.
Et tip til man kan vide hvornår brødet er gennembagt, er ved at banke på det, og lytte efter, hvid det lyder hult, er det færdigt.

Server det mens det stadig er lunt med lidt smør, eller gem det til næste morgen og rist det, og server ligeledes med smør. Gerne tandsmør, det er godt!

De 3 æg jeg har sat i brødet, dem behøves du ikke sætte i. Det er bare sådan traditionen lyder, sådan helt tilbage fra Tinas barndom. De står for den hellige treenighed. Faderen, sønnen og den hellige ånd. Traditionen lyder også at de skal være røde, og at de sagtens kan spises. Derfor har jeg farvet mine æg med rødløgs-skaller.
En anden ting man kan bruge æggene til, er en lille påskeleg, men den vil jeg vende tilbage med en anden dag! Det er sjovt, så glæd dig lidt.

Hej så længe.
xo. Julie

Ingen kommentarer:

Send en kommentar